Maag- darmproblemen / aandoeningen – FODMAP dieet

 In 2017 heeft Diëtist Nina zich gespecialiseerd in het FODMAP dieet, wat ingezet kan worden als behandeling bij een darmklachten en prikkelbare darm syndroom.  Hiervoor heb ik de post-hbo FODMAP gevolgd.

Maag- en darmklachten komen veel voor in Nederland. Omdat je eten elke dag door je maag en darmen gaat, speelt voeding een cruciale rol bij de behandeling van deze ziekten. Al je eten passeert je maag en je darmen. Geen wonder dat je met je voeding je maag- en darmklachten kunt verbeteren én verslechteren. Daarnaast kunnen bijbehorende klachten zoals buikpijn, obstipatie of diarree erg belastend zijn.

Diëtist Nina kijkt samen met jou naar je voedingspatroon en let daarbij op gebruik van vezels, vocht, fruit, groente, regelmaat in het voedingspatroon, voldoende beweging en stress.

FODMAP-dieet

De klachten die u ervaart, kunnen worden veroorzaakt door enkele groepen koolhydraten, genaamd FODMAP’s. FODMAP staat voor:

  • Fermenteerbare
  • Oligosachariden
  • Disacharide
  • Monosachariden
  • And Ployolen

FODMAP’s zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en die zodoende in de dikke darm terechtkomen. De FODMAP’s in de dunne darm trekken water aan, wat voor diarree kan zorgen. In de dikke darm bevinden zich van nature bacteriën die zich voeden met de FODMAP’s. Hierbij wordt gas geproduceerd. Dit heet fermentatie. Het geproduceerde gas zorgt voor winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Om de FODMAP-inname te verlagen en de klachten te voorkomen/verlichten, is het FODMAP-dieet ontwikkeld.

Voordat je aan het FODMAP-dieet begint, is het van belang dat u zeker weet dat de klachten die u ervaart veroorzaakt worden door PDS. Daarom wordt  aangeraden dit eerst te laten onderzoeken en te bespreken met uw huisarts of maag-darm-leverarts.

Diëtist Nina is er in gespecialiseerd om je te begeleiden bij het FODMAP-dieet. 

Meer informatie:

-->

Over mij

Ik ben Nina Hoefnagels, diëtist én help jou graag bij het vinden van een gezond voedingspatroon. Bij mij in de praktijk krijg je geen strenge diëten als advies. Samen gaan wij op een verantwoorde en toegankelijke manier aan jouw leefstijl werken waarbij ik streef naar praktische adviezen.
Hierbij vind ik het belangrijk om te kijken naar wat er allemaal wel mag en niet naar wat er niet mag.

“ Iedereen is welkom in mijn praktijk, want iedereen verdient een advies op maat.
Met plezier help ik jou bij het vinden van een voedingspatroon dat bij jou past”

 

Lees meer