Het FODMAP-dieet

19 oktober 2017

Heb jij last van zeurende, krampende of stekende pijn in je buik? Een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of juist verstopping? Dan komt de term prikkelbaar darm syndroom (PDS) je vast bekend voor.

Uit onderzoek blijkt dat tot wel 75% van de PDS klachten via het FODMAP dieet verminderen.

FODMAP’s zijn te vinden in veel voedingsmiddelen: van tarwe tot melk en van ui tot aan bruine bonen. Deze koolhydraten worden slecht tot niet opgenomen in de darm en kunnen bij sommige mensen maag- darmklachten veroorzaken. Bij het FODMAP dieet ga je als eerste stap producten rijk aan FODMAP’s in de voeding beperken en als de klachten verminderd zijn opnieuw introduceren. Zo gaan we samen achterhalen welke FODMAP’s bij jou de klachten veroorzaken.

 

Het is belangrijk bij het FODMAP-dieet begeleiding te krijgen van een diëtist welke hiervoor is opgeleid. Ik heb hiervoor recent de geaccrediteerde POST-hbo FODMAP scholing gevolgd en sta (binnenkort) ook vermeld op http://www.fodmapdietist.nl

Mocht je meer informatie willen over het FODMAP dieet? Neem gerust contact op voor meer informatie.

 

Benieuwd naar de FODMAP-arme granola van Diëtist Nina? Check mijn blog

 

Let op: FODMAP’s zijn niet slecht. Het kan alleen ooit zo zijn dat iemand WEL op deze producten reageert, net zoals bijvoorbeeld op gluten of lactose. Mensen welke geen last hebben van darmklachten hoeven dus geen FODMAP’s te mijden en dit dieet niet te volgen.

 

FODMAP Asten | FODMAP diëtist Asten | Fodmapdiëtist Asten